Ministrja BALLUKU inspekton punimet ne rikonstruksionin e Ujësjellësit Rrëshen

-Së shpejti, Rrësheni dhe zonat e tjera përreth do të kenë 24 orë uji të pijshëm-

Me një fond prej 80 milion lekësh nga Qeveria Shqiptare, po bëhet i mundur rikonstruksioni i plotë i rrjetit të ujit të pijshëm në qytetin e Rrëshenit dhe zonat përrreth si dhe shtimi i sasisë prurëse dhe shpërndarëse për të furnizuar pa ndërprerje për 24 orë me ujë të pijshëm qytetin dhe zonat përreth.

Belinda BallukuMinistre e Infrastrukturës dhe Energjisë, inspektoi punimet që po kryhen falë investimit të qeverisë shqiptare dhe të realizuara nga Bashkia Mirditë. Ajo u taku me kryetarin e bashkisë z.Ndrec Dedaj, me drejtues të ujësjellësit, punonjës e personelin drejtues dhe teknik të kompanisë, që po realizon projektin e rëndësishëm , i cili shterron nevojat që kishte komuniteti i Rrëshenit për ujë të pijshëm prej 30 viteve.

Kryetari i bashkisë Ndrec Dedaj i bëri me dije ministres se punimet kanë ecur mirë sipas planifikimit, dhe se falë kësaj ndëryrje që prej vitit 1968 ne rrjetin ekzistues të pandërhyrë me themel, Rrësheni dhe rrethinat e tij do të kenë ujë të pijshëm 24 orë, duke hequr makthin e orareve. Janë kryer punime si për shtesën e depozitave, ashtu dhe në gjithë rrjetin, po ashtu për stacionin e pompave. Do të kemi një depozitë të re me vëllim 1000 m3, që i shtohet dhe dy të tjerave, si dhe një pompë të re që shton sasinë e ujit tek depozita në nivel më të lartë, cka mundëson që uji i pijshëm të shkojë në cdo pallat e banesë në zonat e larta. Dyfishohet sasia e prurjeve pas Bargjanës edhe nga stacioni në lumin e Fanit ku do të vihen dy pompa të prodhimit gjerman, të cilat janë moderne që harxhojnë shumë pak energji elektrike. Po ashtu përmrësohet rrjeti i fshatrave me ujin e Bargjanës. Ai falenderoj ministren dhe stafin e saj që po u japin zgjidhje për ujin e pijshëm edhe qendravë të tjera urbane të Mirditës si Rubiku apo Repsi e zona të tjera.

Minstrja Balluku falenderoi bashkinë për seriozitetin e treguar sa i përket projekteve dhe menaxhimit në terren të zbatimit të tyre, duke theksuar se falë këtij investimi, 16 mijë banorëve apo bisneseve në qytet e rreth e qark, u rritet cilësia e jetës. Kështu bashkia Mirditë është përfshirë në projektin e 53 qendrave të banuara, që do të kenë ujë pandërpreje, një masterplan i Qeverisë Shqiptare, dhe fakti që punët janë bërë shumë mirë dhe sjellin impakt të fortë tek qtetarët e këtij rajoni, na gëzon dhe na bën shpresplotë për të vazhduar me projekte të tjera.

Kryebashkiaku Dedaj, theksoi faktin se projekti në fjalë brenda korrikut do të jetë i përfunduar, dhe me këto afate merr fund dhe odisea e pakëndshme e ujit me orare në qytetin tonë dhe zonat e tjera përqark, duke shtuar se do i kushtohet kujdes përdorimit të gjithë asetit të krijuar për të mos lejuar asnjë abuzim të kundravajtësve në rrjetin e ri.

Takim gjatë fazës së parë të aktivitetit për emergjencat civile

 

Bashkia Mirditë në kuadrin e politikave  për rritjen e kapaciteteve menaxhuese të emergjencave civile, u bë pjesë e zbatimit të projektit “Host Nation Suport”.

Nga data 23-26 prill 2019 në ambjentet e Infokulla Mirditë u zhvilluan punimet e konferencës ndërkombëtare me titull “Host Nation Suport”  një  projekt në dy faza i Komisionit Europian për Aktivizimin e Mekanizmit të Mbrojtjes Civile, i cili menaxhohet nga Landi i Steiermark në Austri dhe shoqata Austriake D.M.A.T. Consulting KG (Disaster Management Advive &Training).

Projekti ka për qëllim të rrisë kapcitetet për mbrojtjen civile në BE duke trajnur një skuadër të mbrojtjes civile, si dhe një skuadër për mbështetje dhe asistencë teknike. Trajnimi bazohet mbi modulet e BE dhe aftëson drejtuesit e skuadrave edhe në Shqipëri. Në të njëjtën kohë i ofron Shqipërisë, si vendi pritës, mundësinë që stafti i emergjencave te aftësohet për përfshirjen në ndihmat ndërkombëtare për emergjencat civile, dhe aktivizimin e mekanizmave të ndihmës.

Trajnimet zhvillohen  për të testuar të ashtuquajturën “Udhëzimet për Mbështetje të Vëndit në Emergjencë”, dhe konkretisht menaxhimin e situatave potenciale të tërmeteve në teritorin e Bashkisë Mirditë.

Në fazën e parë u zhvillua takimi i palëve të interesit dhe trajnimi i trajnerëve i cili konsistonte kryesisht në njohjen e manualit të veprimeve për emergjencat civile të Bashkimit Europian dhe rrugët se si një shtet në nevojë kërkon ndihmën ndërkombëtare.  Gjithashtu ekipi ndërkombetar u njoh me strukturën e Emergjencave Civile Shqiptare  nga niveli lokal deri në atë qëndror .

Faza e dytë e projektit, e cila do zhvillohet  në Rubik /Mirdite  në fillim të muajit korrik 2019, konsiston në ushtrime në tavolinë  për menaxhimin e situateve emergjente në rast tërmeti në territorin e Bashkisë Mirditë. Mënyra e funksionimit të shtabit lokal, rajonal, qëndror dhe ndërkombetar do të improvizohet gjatë kësaj periudhe.

Kryetari i Bashkisë Mirditë Z. Ndrec Dedaj, i interesuar për rritjen e kapaciteteve për përballimin e emergjencave civile, falënderoi grupin menaxhues të projektit dhe Zonjën Marianne Graf për përfshirjen e Shqipërisë dhe në veçanti përfshirjen e Bashkisë Mirditë në këtë projekt të Komisionit Europian.

Zoti Dedaj informoi drejtuesit e projektit dhe pjesmarrësit ndërkombëtare mbi karakteristikat që ka territori i Bashkisë Mirditë, mundësitë për rastet e katastrofave natyrore, si dhe problematikat që u shfaqen pas reformës administrative në lidhje me burimet njerëzore e logjistike për emergjencat civile.

Partnerë nga Gjermaia, Rumania dhe ekspertë të Kombeve të Bashkuara, Drejtorisë së Përgjithshme të Emergjencave Civili në Shqipëri, Prefekturës Lezhe ishin pjesëmarrës në këtë aktivitet, i cili monitorohej nga përfaqësues të Komisionit Evropian.

Gjatë qëndrimit në Mirditë  pjesëmarrësit ndërkombëtarë u njohën me kulturën, artin dhe historinë tonë, si dhe  shijuan mikpritjen shoqëruar me gatimet plot shije të zonës.

Në përshtypjet e lëna gjatë largimit të tyre ata u shprehën:

“Ne themi 1000 herë faleminderit për mikpritjen e veçantë, mbështetjen, bashkëpunimin dhe miqësinë e treguar nga stafi mbështetës i Infokulla Mirditë dhe kolegët nga emergjencat civile Shqiptare! Gjithashtu falënderime të përzemërta për Kryetarin e Bashkisë Mirditë për ftesën dhe mikpritjen! Mirupafshim në korrik!”

 

f5
f4
f3
f2
f1