Zhvillohet mbledhja e Këshillit Bashkiak për muajin korrik

Këshilli i Bashkisë Mirditë ka zhvilluar ditën e sotme mbledhjen e radhës për muajin Korrik, ku pas diskutimeve u miratuan vendimet e mëposhtme:

  • “Për miratimin e ndihmës ekonomike për muajin Korrik 2017″
  • “Për përfundimin e proçedurave të privatizimit të banesave të cilat kanë mbetur pa u regjistruar në ZRPP për lidhjen e kontratave para noterit” ;
  • “Për pajisjen me autorizim për strehim të familjeve që banojnë në ndërtesën ish-pallati i gjeologjisë Rubik me nr.pasurie 6/44 në pronësi të Bashkisë Mirditë” ;
  • “Për marrjen e nismës për hartimin e dokumentave të planifikimit në nivel vendor të Bashkisë Mirditë” ;
  • “Për një ndryshim në vendimin nr.3 datë 25.01.2017 për miratimin e buxhetit të Bashkisë Mirditë për vitin 2017” ;
  • “Për miratim të fondit të Emergjencave Civile, Anton Gj.Molla, Tarazh dhe Pashk Bib Gjoci, Ndërfushaz NJA Rrëshen” ;
  • “Për përdorim fondi rezervë të buxhetit të Bashkisë Mirditë për Znj.Liza Ndoka, qyteti Rrëshen” ;
  • “Për miratimin e përfshirjes së pronave në listën e inventarit të pronave të Bashkisë Mirditë” ;
  • “Për një ndryshim në vendimin nr.54 datë 24.05.2017 për miratimin e programit buxhetor afatmesëm 2018-2020 të Bashkisë Mirditë” ;
  • “Për shprehjen e pëlqimit për dhënien me qira të pasurisë me 3/2 (A) me sip.2950 m2, zona kadastrale 3170, qyteti Reps, NJA/Orosh, Bashkia Mirditë” ;

rendi i dites 26.07.2017-page-001 (1)

Nis puna për hartimin e Planit të Përgjithshëm Vendor

Ka nisur puna për hartimin e Planit të Përgjithshëm Vendor të Bashkisë Mirditë. Kryetari i Bashkisë, z.Ndrec Dedaj, zhvilloi ditën e enjte një takim me përfaqësuesit e kompanisë “GAIA SA”, ku u diskutua lidhur me fazat e të gjithë procesit, nga nisja e deri në dokumentimin final të Planit të Përgjithshëm Vendor.  Kryebashkiaku theksoi rëndësinë e hartimit të PPV-së për zhvillimin territorial të Bashkisë Mirditës, ndërsa shtoi se nga ana e Bashkisë do të ketë bashkëpunim maksimal për mbarëvajtjen e të gjithë procesit.

Puna fillimisht do të nisë me analizën e planeve, strategjive, politikave, dokumenteve të hartuara më parë si dhe një analizim të përgjithshëm të territorit. Më pas do të hartohet një bazë të dhënash territoriale e integruar në platformën GIS. I gjithë procesi do të shoqërohet me konsultimin publik të palëve të interesuara. Procesi më pas do të vijojë me hartimin e Strategjisë Territoriale, e cila do të pasohet së fundmi me dokumentin final të Planit të Zhvillimit të Territorit.

Bashkia Mirditë është një nga njësitë vendore që do të ketë gati Planin e Përgjithshëm Vendor brenda vitit 2017, ndërsa Ministria e Zhvillimit Urban (MZHU), si autoritet kombëtar i planifikimit të territorit, nëpërmjet Agjencisë Kombëtare të Planifikimit të Territorit (AKPT), do të mbështesë dhe bashkërendojë të gjithë procesin.

PPV2
PPV3
PPV4

“Mirdita Turistike 2017”, sukses i promovimit turistik

Në vijim të traditës së krijuar në Mirditë prej disa viteve, si eksperiencë e veçantë në shpalosjet turistike, edhe  këtë vit është organizuar “Mirdita Turistike 2017” nga ana e bashkisë Mirditë, kësaj radhe në bashkëpunim edhe me Ministrinë e Kulturës.

Veprimtaria turistike, që kishte për qëllim promovimin turistik të territorit që mbulon bashkia Mirditë, pati si destinacion një nga udhnajet më të hershme shqiptare të Mesjetës, Udha e Madhe që lidhte Shkodrën me Vaun e Dejës, Vig, Simon, Vau i Madh- Shpal, Orosh dhe më tej për Prizren.

Ndaj iu dha rëndësi “shtegtimit historik” duke nisur nga Kuvendet e Shpalit, përmes spjegimeve nga historianët për këtë vendkuvendesh të hershëm mirditas dhe shqiptar; vizitave në një prej qendrave të vjetra administrative të Mirditës, siç është lokaliteti i Shpalit, kalimit nëpër fragmentet e Udhës së Hershme, ndërtimeve të asaj kohe etj.

Turistë të huaj, suedezë dhe belgë, u mahnitën nga pamjet panoramike që përmbledh zona e Bilinishtit por dhe më tej malet e Oroshit dhe Vau i Madh, duke shijuar një ditë të mbushur me surpriza. Ndërkohë i ftuar në këtë veprimtari ishte edhe prefekti i Lezhës z. Eduard Ndreca, i cili shprehu mbështetjen për mënyrën e organizimit, promovimit të kulturës dhe traditave vendase.

Por supriza më e këndshme për ta dhe pjesëmarrës të shumtë ishte ruajtur tek kulla Prendi në Peshqesh (Vau i Madh), ku artistët e moshave të Ansamblit Mirdita performuan një “dasëm live në zakon”, duke sjellë para pjesëmarrësve një nga pasuritë më të çmuara shqiptare, siç janë ritet dasmore dhe mënyrën e jetesës nëpër kulla si bujtina të moçme.

Kënga, vallja dhe hareja, gastronomia vendase bio, etj, përfshiu dhe të huajt e shumtë që u bënë pjesë e kësaj Dasme të madhe turistike, për të cilën ata u shprehën se ishte nga kujtimet më të bukura që marrin në viset shqiptare, madje dhe më tej, nga tour-et që ata kanë bërë nëpër vende të ndryshme të Ballkanit apo Europës.

Bashkëpunimi i frytshëm mes Ministrisë së Kulturës dhe Bashkisë Mirditë erdhi në sajë të aplikimit për projekte nga zj.Odeta Taçi, duke u shpallur fituese me “Mirdita Turistike”.

DSC08702
DSC08728
DSC08738
DSC00241
DSC00244
DSC00245
DSC00247
DSC00248
DSC00252
DSC00264
DSC00270
DSC00273
DSC00277
DSC00279
DSC08809
DSC08810
new
DSC08817
DSC08818
DSC08836